VALENTINA

19.04.2012 21:59

 

La Valentina, té 26 anys, i va néixer a Bucarest, Romania, i és mare d’en David, que ara farà 16 mesos.

 

Quan temps fa que vares arribar de Romania?

Fa 8 anys

 

Quin va ser el motiu que et va dur a aquest país?

Juntament amb el meu home, per aventura, per tenir una nova experiència.

 

Què és el que t’agrada més de la ciutat on vius?

La platja, les festes i la cultura que hi ha.

 

Quines diferencies hi ha entre Romania  i el nostre país, pel que fa maternitat?

  No sé, en aquest tema, per exemple donen menys mesos de maternitat aquí, a Romania són 2 anys, i això és una meravella, poder quedar-te amb el teu fill aquests mesos y després tornar a la teva feina! D’ajudes poder no en donen tantes, però també és segons la necessitat.

 

Tens pensat ensenyar al teu fill les costums i tradicions de la teva terra?

   Si! Per suposat que vull que el nostre fill conegui d’on venen els neus pares i la seva família...que conegui el nostre país, les costums i tradicions... Que respecti y gaudeixi de les nostres festes.

A Romania per exemple, per Pascua, els nens pinten els ous, s’ho passen pipa. A més allà no tenim els Reis d’Orient, tenim el Para Noel, i en David gaudirà de totes dues coses.

 

 

La recepta de la Valentina

SARMALE AMB FULLES DE COL

Ingredients principals:


750g carn picada (meitat porc meitat vedella)
2 cebes
4-5 culleres de tomàquet fregit
1 col gran o 2 mitjanes
1 llesca de pa
100 de mantega o oli
50 gr arròs
1 litre de bors (es pot substituir per 1/2 tassa suc de llimona )
1 culleradeta de cimbru (espècie romanesa)
1 culleradeta d'anet picat (eneldo)
1 culleradeta de pebre mòlt
Sal a gust
100 gr cansalada

 

Posa la carn juntament amb el tros de pa prèviament mullat en aigua i ben escorregut.
Pica la ceba fina i sofregir en la mantega o en l’oli (en oli surten mes suaus ).
Quan comença a posar-se dauradeta la ceba afegeix l'arròs (el rentem abans), es va removent fins que es torra una mica. Posar una mica d'aigua, molt poca. Barrejar fora del foc i deixar refredar. Afegir la carn i l'anet molt ben esmicolat, la sal, pebre i afegir 2-3 culleres d'aigua, 2 culleres de tomàquet fregit i cimbru, si tens(l'espècie).
Treure les fulles de la col. Es talla la part gruixuda de cada fulla i es fa bullir en el bors  o el suc de llimona, fins que estiguin tendres. Es tallen en trossos rectangulars més o menys per poder enrotlla la massa de carn. és semblant a un rotlle de primavera però els finals estan ficats dins no doblegats. No has d'estrènyer-les massa, ja que l'arròs s'infla i es poden trencar en bullir. Són molt semblants a les pilotes en bullit però amb un altre sabor.
La col que et sobra talla-la en juliana però mes gruixuda.

En una olla posa com un llit de col tallada en juliana, trossos de cansalada i damunt col·locar els sarmalets un al costat de l'altra i una segona fila si surten moltes. Es col·loquen que sembla la forma d'un caragol. La segona fila es col·loca contràriament

Es tapen per sobre de nou amb la col trossejada ( o si tens fulles senceres també valen ).
Bullir per separat una mica de bors o suc de llimona), escórrer i afegeix una mica d'aigua perquè no quedi molt agre.

Afegeix el tomàquet fregit al líquid, una mica d'oli o mantega i cobreix els rotlles amb el líquid. Deixa-ho bullir una estona a foc lent, uns 10 minuts i després ficar-ho al forn a 180-190 graus fins que redueixi el brou suficient (mes o menys 20 minuts, tapant-ho amb un plat perquè quedi el brou i no es pugin).

Aquest plat aquesta mes bo escalfat. per això és millor fer-les d'un dia per a un altre.


Bon profit.

 

Bon profit.

Anotacions:
Si no tens bors utilitza suc de llimona. Hi ha també uns sobres que posa “bors magic”, és com l’avecrem en pols. si no et ve de gust fer-la amb carn es pot posar mes arròs i afegir pastanaga ratllada, es diuen sarmale de post . L'espècie cimbru es troba en els petits supermercats romanesos,a la vista és molt semblant a l’orenga, però de gust no té res a veure.